Firma BPS Vlčkovce plánuje pri Trnave bioplynovú stanicu za 3 mil. eur

26.05.2014 Trnava

Bratislava 26. mája (TASR) - Firma BPS Vlčkovce, s. r. o., plánuje pri obci Vlčkovce v okrese Trnava vybudovať bioplynovú stanicu za 3 milióny eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).

"Účelom navrhovanej činnosti je spracovanie biomasy a hnoja z poľnohospodárskej a živočíšnej produkcie, pričom výsledným produktom spracovania je digestát – organické hnojivo," spresnil ďalej investor v investičnom zámere.

Bioplyn sa bude spaľovať v kogeneračnej jednotke. Výstupom z nej bude elektrická energia pre verejnú elektrickú sieť a teplo, ktorého časť sa využije na ohrev fermentačných nádrží a zvyšok ako tepelný zdroj na vykurovanie objektov. Vyprodukovaná elektrická energia sa bude dodávať do verejnej distribučnej siete spoločnosti ZSE, a. s.

Bioplynová stanica bude počas prevádzky plne automatická, preto je pre ňu potrebná len občasná kontrola. Obsluha bude vykonávať zavážanie substrátu 1 hodinu denne a kontrolu zariadení približne pol hodiny denne. Zaistenie prevádzky bude zabezpečovať jeden pracovník.

Bioplynová stanica by mala byť dokončená v októbri 2014, pričom začať stavať by ju investor chcel v júni tohto roku.

Spoločnosť BPS Vlčkovce, s. r. o., Tomášov, vznikla v auguste 2013. Predmetom jej činnosti je prenájom nehnuteľností, bytov a nebytových priestorov bez poskytovania iných než základných služieb. Spoločníkmi sú firma gei, s. r. o., Tomášov, a Farma Majcichov, a. s.
 

Vyberte región